Mörk inredning i all ära, men det finns sämre och bättre metoder för att få den här stilen att se riktigt fräck ut. Mörk inredning har förmågan att ge ditt hem en riktigt mysig, modern och inbjudande look, men det kan också se kallt och hårt ut beroende på hur du går till väga. För bästa möjliga resultat med mörk inredning ska vi bjuda på ett antal råd som snyggar till ditt hem – antingen i lägenheten eller villan.

Låt naturen få komma in

Det första rådet gör under oavsett vilken färg dina möbler, väggar och golv har. Vad vi syftar på är att sätta in diverse växter i hemmet för att ge en naturlig och härlig look. Växter bjuder på ett intryck som inte kan matchas av någon sorts möbel, och särskilt om du har mörk inredning kommer växterna att tillföra lite färg. Vare sig du enbart satsar på gröna blad eller färgglada blommor är växter ett underbart tillskott i alla rum som ger liv till bostaden.

Blockera inte fönstren

Det kan kännas lockande att täcka fönstren med gardiner, men för att din mörka inredning ska synas och se bra ut är det gynnsamt att låta naturligt solljus få ta sig in i hemmet. Detta ger bästa möjliga resultat för dig som älskar mörk inredning. Om du trots detta har en förkärlek till gardiner kan du satsa på antingen vita eller delvist genomskinliga gardiner för att säkerställa att dina mörka möbler och/eller väggar får synas.

Rikligt med belysning

Vi nämnde ovan att ljus är A och O för en fungerande mörk inredning, och solljus har du inte alltid tillgång till. Särskilt under vinterhalvåret går solen ner ganska tidigt, och just därför är det en god idé att ha rikligt med lampor i hemmet för att belysa de olika rummen.

Det är upp till dig om du föredrar ett varmare eller kallare ljus, och båda alternativen fungerar väl i ett hem med mörk inredning. Vare sig du föredrar bordslampor, taklampor, golvlampor eller vägglampor är det viktigaste att du har ljust i hemmet för kontrast mot din mörka inredning.

Pricken över i:et

Även de små detaljerna är viktiga, så varför inte lägga till prydnadskuddar och annat smått och gott i hemmet. För en extra snygg effekt kan du välja kuddar i olika nyanser. Om det är en mörk inredning du satsar på kan du exempelvis välja prydnadskuddar vid olika nivåer på gråskalan: vissa svarta och mörkgråa medan andra är ljusgråa. En filt kan också göra susen, och särskilt om den är tillverkad i textiler som förser rummet med ett extra vackert mönster.

Material med en naturlig känsla

Eftersöker du en rotfylld känsla med hjälp av jordnära färger som ger kontrast i förhållande till de andra möblerna i rummet? Då kanske naturmaterial är rätt för dig. Du kan exempelvis få tag på fåtöljer, korgar och andra möbler i flätad jute eller rotting. Genom att blanda material och färger får du en vacker mörk inredning i ditt hem som du kan känna dig nöjd med.

Kategorier: Inredning